در قسمت اول درباره آب و هوا میزان ارتفاع این شهر و موقعیت جغرافیایی آن، شرح دادیم و اینکه اصلا چرا لاهیجان؟ چرا دیگر شهرهای استان قدم اول را انتخاب نکردند. اینکه چرا دیگر استانها در تولید این محصول پر سود قدمی برنداشتند. تولیدی برابری با استخراج طا را دارد و بازاری همیشه پررونق و تجارتی پرسود، اما تولید این زعفران که بازاری میلیاردی و میلیلردها دارد چرا در این شهر شروع شد؟
دراواخر دوره قاجاربا پایان دادن به قهوه و قهوه خانه جانشینی شایسته بر این محصول ایرانی پیدا کردند البته خوبان آن دوره، چرا که سنگ لای چرخ بی شمار نهاده شده تا جلوی کالای صد درصد ایرانی گرفته شود و بساط کاسه لیسان وطنی و نرخ به روز خوران برچیده شود. شاید اگر غیرت محمد میرزا قوآنلو (کاشف السلطنه ) نبود همین آب باریکه تولید ملی هم نبود.
قبل از چای
گزشته شهر لاهیجان قبل ازتولید اولین بوته های چای کشور تولید و پرورش نوقان و پیله کرم ابریشم بوده کشاورزان لاهیجی به تولید بالاترین کیفیتها خبره بودند. البته ساخت کارخانه جات ریسندگی در رشت و استانهای شمالی به بازار و رونق این محصول کمک زیادی کرد البته دیدن اولین کارخانه نوقان در ورودی لاهیجان خودنمایی میکند.